Miről beszélgessenek a nők?

Lerészegedés rég nem látott barátokkal, végeláthatatlan rokonlátogatások, kiadós családi vacsorák. Alapvetően pozitívan mentem neki az idei karácsonynak és pár hullámvölgyet leszámítva így is jöttem ki belőle, szembenézve a ténnyel, hogy ahogy idősödöm, úgy válik az elmélyülés időszaka egyre inkább a felszínes bájcsevelyek és ünnepi protokollok akadálypályájává, amin a hagyományok tisztelete érdekében jobb zökkenőmentesen átevickélni.

Bármennyire is örömmel tölt el minket szeretteink közelsége az első pillanatokban, mire észbekapnánk már emelkedünk is felfelé a small-talkok festői magasságába, hogy azután ott is ragadjunk az év végéig.

A hogymegyaziskola-nagyonfinomabejgli-széplettafa-anagyszülőkhogyvannak témakör hamar kimerül, a szoba másik feléből, ami közben észrevétlenül férfisarokká alakult már hallom is a felélénkülő beszélgetés foszlányait egy olyan “fiús” témáról, amiben a jelenlévők mindegyike saját bevallás alapján túlképzett szakértő, de nincs lehetőségem tovább hallgatózni, mert a női tábor máris kérdésekkel ostromol azzal a témával kapcsolatban, amiben pedig ők érzik magukat szakértőnek: a párom felől érdeklődnek.

Hiszen mi lehetne érdekesebb téma egy nő számára, mint az őt körülvevő férfiak? Már a Szex és New York is megtanította nekünk, hogy legyen egy nő szakmailag bármilyen sikeres és sokoldalú, az élete középpontját mégiscsak a szerelmi élete jelenti.

sexandthecity2003c

A Bechdel-teszt szerint egy film már feministának számít, ha legalább két női szereplő, egymás között, a férfiakon kívül bármi másról is beszélget. Ezt a kritériumot a filmek többsége nem tudja teljesíteni, de a való életben talán még a mozivásznon látottaknál is rosszabbul állunk.

Ez a jelenség nem is olyan meglepő, hiszen a társadalmunkban még mindig meglehetősen hagyománytisztelő irányelvek dominálnak arra vonatkozóan, mi egy nő legfőbb célja az életben.

Hogy fontosnak tartom-e a párkapcsolati életemet? Igen, az egyik legfontosabb dolognak.  

Érdekelnek a párom sikerei és büszke vagyok rá? Igen.

Vannak egyéni ambícióim és érdeklődésem, amit ugyanilyen fontosnak tartok és szeretném ha az embereket velem kapcsolatban elsősorban ezek foglalkoztatnák? Igen. 

Az, hogy mások mi iránt érdeklődnek az életünkben, meghatározza, mi magunk hova helyezzük a hangsúlyokat. Ráadásul egy párkapcsolatnak sem tesz túl jót, ha a környezetük egyenlőtlenként kezeli a feleket és a kapcsolatot, annak működtetését a nő felelősségeként nevezi meg.

És hogy miért pont a karácsony kapcsán hozom fel ezt a kérdést? Hiszen ilyen típusú beszélgetés az élet bármely pillanatában kialakulhat, más helyzetben mégis élénk nemtetszésemet fejezem ki és egy gyors témaváltással, vagy kifogással kihátrálok a kellemetlen helyzetből, ez alkalommal azonban nem tettem meg. Az elvárások miatt.

22 éves koromra én is rég átléptem azt a bűvös határt a gyermekkor és a felnőttkor között, amelytől kezdve már nem mi támasztunk elvárásokat és reményeket az ünneppel szemben, hanem a hagyományok támasztanak elvárásokat velünk szemben. Ezek az elvárások szipolyozzák ki évről évre a varázslatot az ünnepekből és változtatnak minket stresszes, szorongó karácsony és újévfóbiásokká.

És ugyanezek az elvárások sarkallnak minket arra, hogy felülírjuk a saját értékrendünket a külső nyomások hatására és hogy az önmegvalósítást ne a saját igényeink megvalósításában lássuk, hanem a társadalom velünk szemben támasztott igényeinek beteljesítésében.

Ezért számomra 2019 az az év lesz, amikor felhagyok az értelmetlen elvárásoknak való megfelelésért folytatott harccal és csakis az általam helyesnek ítélt célokra koncentrálok.

Kívánom, hogy az újév számotokra is az önmegvalósításról szólhasson, hogy függetlenedni tudjatok mások elvárásaitól és olyan életet teremthessetek magatoknak, amiben őszintén boldogok vagytok!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s