Mennyire a miénk a testünk? – JanuHairy élmények és tapasztalatok.

Ahogy rengeteg nő világszerte, én is csatlakoztam az angol egyetemista által útjára indított trendhez és egy hónapra teljesen felhagytam a szőrtelenítéssel.

A kezdeményezéssel furcsamód először egy magyar oldalon találkoztam. Mivel már hosszú ideje nem távolítom el a szőrt minden testrészemről, számomra az elmúlt néhány hét nem jelentett forradalmi változást, de úgy gondoltam, ez egy nagyon pozitív és hasznos jótékonysági mozgalom, ami a társadalmi gátlások levetkőzésére tanít.

Természetesen korábban is tisztában voltam vele, hogy a nők testszőrzetét a jelenkor kultúrái is sokszor kezelik tabuként, a szőrtelenítés ‘kötelezettségét’ a nők feletti kontroll eszközeként de hamarosan rá kellett jönnöm, hogy a jelenség mértékével korántsem voltam tisztában.
Ez már a cikk alatti kommentek olvasásakor kiderült.

“Megint az egyik végletből a másikba…, aztán összeborul a tökéletes önkép, amikor egy pasi ezt meglátja és örökre elmegy a kedve mindentől…”

“Azért sem vagyok oda, ha egy nő órákig tollászkodik a fürdőben, ez viszont a másik véglet, az igénytelenség legalja, legyen bárkinek bármilyen is az ízlése. Az meg csak a hab a tortán, hogy ezt még büszkén meg is osztják a külvilággal.”

“Jogukban áll ápolatlannak lenni. Jogukban áll elrettenteni maguktól a férfiakat. A férfiaknak is jogukban áll saját ízléssel rendelkezni, és arra hallgatni.”

Ezen kívül még csillió-billió nőgyalázó, obszcén, negatív megnyilvánulással találkoztam más, a témával foglalkozó platformok böngészésekor is, vezető ellenérvként általában a férfiaknak való megfelelés kérdését felhozva. (A mozgalom kapcsán egy fiatal modell arról számolt be, már halálos fenyegetések is érték döntése miatt.) Emellett természetesen voltak olyanok is, akik az elfogadásra buzdítottak.

Szeretném én is megosztani saját gondolataimat és tapasztalataimat.

Bár talán ez a szőrzet természetes voltából is következik, de fontos tudni, hogy a megléte, különösen intim tájékon nagyon egészséges. A testünkön lévő szőr véd a különböző baktériumoktól és fertőzésektől, míg a hiánya számos egészségügyi problémával hozható kapcsolatba, mint a szárazság és a bőrproblémák.

Kényelmes. Azok számára, akik egész életükben a standard elvárásoknak megfelelően ügyeltek a lábaik simaságára, garantáltan a világ legfelszabadítóbb érzése lesz, hogy egy másodpercet sem kell erre fordítaniuk. Nincsenek többé vágásnyomok, kellemetlen borosta és a ‘kötelező’ szépítkezés bezsúfolása az amúgy is szoros napirendbe.

5fe53142-c000-40d7-9995-56df63eb4ba2

Stresszmentes. Önmagunk elfogadása, akár egy ilyen kis lépés esetében is hatalmas terhet emel le a vállunkról. Nem szünteti meg a külső nyomást, mindig lesznek utálkozó kommentek, rosszalló tekintetek a strandon, fura reakciók a beszélgetőpartnereinktől, amikor elmondjuk, hogy nem borotválkozunk. De ezek a hatások eltörpülnek az érzés mellett, hogy természetes állapotunkban is jól tudjuk érezni magunkat a bőrünkben és nem szemléljük szorongva az átütő szőrszálakat a harisnyánk alatt, vagy a szabadon hagyott bokánkon.

Egy kicsit sem undorító. A magam részéről fontosnak tartom, hogy nőként ne a külvilág és főleg ne a férfiak elvárásainak való megfelelés determinálja a testemmel kapcsolatos döntéseimet. Hiszek benne, hogy senkinek nincs joga ítélkezni felettem. Ennek ellenére tudom, milyen meghatározó lehet a környezetünk és főleg az általunk szeretett személy véleménye a döntéseinkben. Érdemes elgondolkodni azon, milyen paradox koncepció, hogy a társadalmi szokások hatására, sokszor azok az emberek tartanak minket vissza önmagunk szeretetétől, akik közel állnak hozzánk és elvileg a legjobbat akarják nekünk. Az aggodalmak eloszlatására szeretném leszögezni, hogy én is kapcsolatban élek és köszönjük, ugyanolyan jól megvoltunk januárban is, a kihívás ideje alatt, mint az év bármely másik napján. Egy valódi férfi sosem fog egy természetes női testet taszítónak látni. Ha így lenne, az meglehetősen fajsúlyos problémát jelentene az emberi evolúció szempontjából.

Bár a Januhairy számomra nagyon pozitív tapasztalat volt én sem tettem le örökre a voksomat a teljesen naturalista életmód mellet, hanem visszatértem a saját ízlésemnek megfelelő szokásokhoz. Másoknak sem szeretném azt javasolni, hogy mindenáron hagyjanak fel a szőrtelenítéssel. Úgy gondolom, ezzel ugyanolyan szélsőséges és ami a legfontosabb: külső elvárást fogalmaznék meg, amely háttérbe helyezi az egyéni preferenciákat.
Amit viszont fontosnak tartok és amire véleményem szerint ez a kezdeményezés is fel szerette volna hívni a figyelmet, hogy merjünk kísérletezni, független döntéseket hozni, elfogadni önmagunkat és olyan testben élni az életünket, ami számunkra a legmegfelelőbb. Mert a választás szabadsága minden nőnek kijár.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s