Utánpótlást egy süllyedő hajóra?

Az szülőség és az önzőség fogalma nem férnek meg egy mondatban. – Ezt hangoztatja a keresztény-konzervatív retorika, a jobboldali politikai fősodrony, amely ideológiájával áthatja a magyar családpolitikát. De mennyi legitimitása van ennek a gondolatnak egy haldokló bolygón?

Baby-Boom-12

Az abortuszellenes kampányok, a nők tradícionális szerepköreit idealizáló társadalmi elvárások, mind-mind egy irányba terelnek minket: szülőnek lenni nem csak egy opció, hanem elengedhetetlen Európa és a nemzet fennmaradása szempontjából.

Ez a felfogás az elmúlt években olyannyira uralkodóvá vált, hogy minden olyan laikus, vagy akár tudományos hang, ami kicsit árnyaltabb diskurzust tenne lehetővé, mintha megállna az országhatáron. Pedig az, hogy hogyan viszonyolunk ehhez a kérdéshez, egyáltalán nem mindegy. A döntéseink életeket menthetnek: és nem abban az értelemben, ahogyan az elsőre evidensnek tűnik.

A jelenlegi szén-dioxid kibocsátás a fejlett országokban eléri a 16 tonna/főt – ennek 2050-re 2 tonnára kellene csökkennie ahhoz, hogy elkerülhessük a globális felmelegedés súlyosbodását. Ha tenni akarunk ez, és a többi riasztó jóslat beteljesülése ellen, az első lépés, hogy a garázsban hagyjuk az autónkat, átállunk a vegetáriánus életmódra, és legalább családonként egy gyermekkel kevesebbet vállalunk. Vagy leginkább egyet sem. – Állítja egy közelmúltból származó kutatás.

Hányan láttátok például Alexandria Ocasio-Cortez videóját, amiben felteszi a kérdést, vajon mennyire szuper ötlet a szülővé válás, tudva azt, milyen élet vár majd a felnövekvő generációra a szélsőséges éghajlatváltozással fenyegető jövőben?

Ha valóban hiszünk abban, hogy a gyermekvállalás nem rólunk, nem az ország gazdasági mutatóit rövidtávon pozitív irányba billentő százalékpontokról, hanem egy új életről szól, amiért felelősséggel tartozunk, őszintén ki tudjuk jelenteni, hogy helyes döntéseket hozunk?

Válások, rászoruló családok és egészségtelen, mérgező kapcsoaltok százezrei mutatnak rá a tényre, amit már a szüleink generációjának példájából meg kellett volna tanulnunk: Az életünk mérföldköveinek számító döntéseinket a körülményeket mérlegelve, tudatosan kell meghoznunk. Nem azzal a szándékkal, hogy kövessük az előírt életpályamodelleket. Mert ha máshogy csináljuk nem csak mi, hanem egy egész társadalom szenvedi majd el a következményeit.

És ez nem csak a gyermekvállalás előtt álló, a nagycsaládosok adókedvezményétől és az olcsó kombi autóktól megrészegült párokra vonatkozik.

Így is rengeteg fiatal él a világban, akikért ha tetszik, ha nem, közvetetten mi felelünk. Minden nap tenni egy élhetőbb bolygóért nem opcionális. Azon az időszakon már túl vagyunk.

Úgyhogy miután ezt elolvastátok vigyétek le a szemetet a szelektív kukákba, vacsizzatok valami hús és tejtermékmenteset, holnap pedig induljatok útnak gyalog.

(És ha mára babaprojektet terveztetek, aludjatok rá még egyet.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s